Eczane Tabela Yönetmeliği: eczanelerde yer alan tabelaların birbiriyle aynı boyutlarda olması ve standart bir görünüme sahip olması adına ortaya koyulmuş bir yönetmeliktir.

Eczane sahiplerinin eczanelerini açarken her nerede açıyor olursa olsun bu yönetmelikte yer alan kurallara göre hareket etmeleri ve tabela boyutuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Belirlenen standartlar dışında bir tabela yaptırılması durumunda tabelalar ilgili kurumlar tarafından sökülür.

Eczane Tabela Yönetmeliği 2023

Eczaneler için belirlenmiş olan tabelalarda kırmızı ve beyaz renklerin yer almasının zorunlu olması eczanelerin kolay bir şekilde seçilebilir olması içindir. Uzak ya da yakın fark etmeksizin kişiler tabelayı görmeleri halinde karşıda yer alan işletmenin eczane olduğunu ayırt edebilir. Bu kısımda önemli olan nokta ise eczane sahiplerine boyutlar konusunda çeşitlilik sağlanmasıdır. Eğer küçük bir tabela yaptırmak istiyorsanız standartlar doğrultusunda daha küçük bir tabela yaptırabilir, büyük bir tabela istiyorsanız tercihinizi daha büyük bir tabeladan yana kullanabilirsiniz. Son derece dikkat çekici özelliklere sahip olan bu tabelalar, hem geceleri hem de gündüzleri herkes tarafından fark edilebilir. Farklı renk kullanımı, boyutların dışında tabela yaptırılması, kurallara uyum sağlanmaması halinde eczanelere cezai işlem uygulandığı da unutulmamalıdır.

Resmi kurumlar tarafından duyurulan Eczane Tabela Yönetmeliği doğrultusunda;

1 Nisan 2017 tarihi itibariyle tüm eczaneler, yönetmeliğe uygun bir şekilde tabelaya sahip olmaya zorunlu hale getirilmiştir. Bu durumun sebepleri ise;

  • Eczaneler arasındaki haksız kazancın önüne geçmek, 
  • Eczanelerin belirli standartlar doğrultusunda hizmet vermelerini sağlamak, · 
  • Tabelaların görünürlüğünden emin olmak,
  • Çevrede meydana gelebilecek göz kirliliğini engellemektir.

İlk aşamada pek çok eczane tarafından bu yönetmelik ve kurallar garipsenmiş olsa da günümüzde standartlaştırılmış hale getirilmiş  olması kabul görmüştür. Standartlar doğrultusunda yaptırılmış olan tabelalar eczanelerin daha fazla kişi tarafından görülmesini sağlamıştır. Özellikle eczane tabelasında sıklıkla kullanılan ledler, eczanelerin geceleri de fark edilmelerini kolaylaştırmış ve daha fazla kazanç elde edilmesi açısından avantaj sağlamıştır.  Eczane Levha Standartları Kılavuzu ve yer alan maddeler bu sebeple oldukça önemlidir.

Eczane E Tabelası Zorunlu Mudur?

Eczanelerin pek çoğunda sıklıkla görülen E tabelasının zorunlu olup olmadığı pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır.  6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanunu’ nda yer alan geçici 4, 20 ve 5 maddeleri doğrultusunda eczanelerin eczane olduğunu belirten ‘E’ logosunun tüm eczane tabelalarında bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Eczane sahiplerinin eczane standart tabela ölçülerine uyum sağlamasının yanı sıra bu E logosuna da yer vermesi önerilir.   Eczane tabelası nasıl olmalıdır? Sorusu da kısaca bu şekilde yanıtlanabilir.

Eczane Levha Standartları Kılavuzu Nedir?

Eczane Levha Standartları Kılavuzu, eczanelerin levhalarının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren ve hangi eczanelerin bu kurallara uyması gerektiğini gösteren kılavuza verilen isimdir. Bu kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda Türkiye’de hizmet veren eczanelerin tamamının belirlenen standartlar doğrultusunda levha kullanımı gerçekleştireceği, bu levhalar sayesinde görüntü kirliliğinin önüne geçileceği ve eczanelerin birbiri ile haksız rekabetlerinin önleneceği belirtilmiştir.

Bu kılavuzda yer alan bilgiler 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun doğrultusunda açılan serbest eczaneleri doğrudan etkilemektedir. Bu tür eczanelerin kurallara mutlaka uyması gerekir aksi durumda cezai işlem uygulaması gerçekleştirilir.  Peki, eczane zemini nasıl olmalı?

Eczane Zemini Nasıl Olmalı?

Eczane tabelasının zemini mutlaka belirlenmiş olan koddaki kırmızı olmalıdır. Kırmızı tabelanın boyutu da standartlar doğrultusunda belirtilmiş ve nasıl bir ölçü kullanılması gerektiği söylenmiştir. Bu nedenle kişilerin herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmamaları adına kırmızı üzerine beyaz yazı bulunan eczane tabelası kullanımı gerçekleştirmesi gerekir. Zemin ölçüleri de standartlara uygun olmak zorundadır.

Eczane Tabela Yönetmeliği Ertelendi Mi?

Eczanelerin standart boyutlarda tabela kullanmalarına yönelik hazırlanan Eczane Tabela Yönetmeliği hakkında merak edilen bir diğer soru Eczane Tabela Yönetmeliği ertelendi mi? sorusudur. Eczane Tabela Yönetmeliği’nin ertelenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yürürlüğe girdiği ilk günden bu yana  yönetmeliğe uyum sağlanması gerektiği belirtilmiştir. Faaliyet gerçekleştiren eczaneler en geç 31/12/2020 tarihinde tabelalarını standartlar doğrultusunda değiştirmiş ve bu tarihten bu yana standartlar doğrultusunda tabela kullanımı gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Böylece hem haksız rekabet engellenmiş hem de görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi başarılmıştır.

Eczane Standart Tabela Ölçüleri

Eczanelerin belirlenmiş olan Eczane Tabela Yönetmenliği doğrultusunda standart tabela ölçülerine uyum sağlaması gerekir.  Bu yönetmeliğin mevcut olmasındaki temel amaç Eczane Levha Standartları doğrultusunda görüntü kirliliğinin önlenmesini sağlamak ve her bir eczanenin aynı boyuttaki tabelalara sahip olmasını zorunlu kılmaktır.  Aktif olarak faaliyet gerçekleştirecek olan eczanelerin bu ölçülere uyum sağlaması, ölçülerin dışında tabela kullanımı gerçekleştirmemesi gerekmektedir.  Peki, Sağlık Bakanlığı Eczane Tabela Yönetmeliği doğrultusunda standart tabela ölçüleri nasıldır?

Öncelikle tüm eczanelerin kurallar gereğince tabelalarını kırmızı zemin üzerine beyaz yazı ile isimlerini yazdırmış oldukları tabelayı kullanması gerekir.  Kırmızı zemin daha büyük olmalı, beyaz olarak ayarlanmış olan isim kısmı ise zeminin önüne geçmeyecek şekilde ayarlama yapılmalıdır.

Zemin ölçüsü 200 cm olan bir tabela göz önünde bulundurulduğunda uyulması gereken ölçüler aşağıdaki şekilde olacaktır;

  • Kırmızı tabelanın boyutu: 200X45 cm olmalıdır.
  • Beyaz tabelanın boyutu: 150X50 cm olmalıdır.
  • Eczanenin harflerinin yüksekliği 25 cm olmalıdır.
  • Eczanenin isim harf yüksekliği 9 cm olmalıdır.

Bu şartlara uyum sağlanması halinde Eczane tabela zorunluluğu kuralları yerine getirilmiş olacaktır.

Zemin ölçüsü 300 cm olan bir tabela göz önünde bulundurulduğunda ise uyulması gereken standart ölçüler şu şekildedir;

Kırmızı taban tabelasının boyutu:
✅ 300X70 cm olmalıdır.
Beyaz tabelanın boyutu:
✅ 225X80 cm olmalıdır.
Eczane harf yüksekliği:
✅ 38 cm olmalıdır.
Eczane isim harf yüksekliği:
✅ 14 cm olmalıdır.

Bu ölçülere dikkat edilmeli ve herhangi bir durumda ölçülerin dışına çıkılmamalıdır. Standartlar doğrultusunda hareket edilmesi zorunludur.

Eczaneler Tabela Vergisinden Muaf Mıdır?

Eczanelerin kendilerine özel ve belirli standartlar doğrultusunda hazırlanmış olan tabelalarıyla ilgili araştırılan bir diğer konu da eczane tabela vergisi muafiyetidir. Pek çok eczane sahibi ve yeni eczacı tabela vergisinin ödenip ödenmediği hakkında araştırma gerçekleştirir. Yürürlükte yer alan Belediye Gelirleri Kanunu gereğince eczanelerin tabela vergisinden muaf olması gibi bir durum söz konusu değildir. Eczaneler ‘işyeri’  statüsüne sahip olduğu için eczane sahipleri tabela vergisini ödemekle yükümlüdür.

Eczane Tabela Vergisi Ne Kadar?

Eczane tabela vergisi her yıl değişmektedir. Bu nedenle eczane tabela vergisi ne kadar? Sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Ayrıca tabelanın boyutu vergiyi etkileyen faktörlerdendir. Tabelanın metrekaresine göre tabela vergisi talep edilmekte ve ödeme istenmektedir. Bu sebeple eczanede yer alan tabela boyutuna göre araştırma gerçekleştirilmeli ve net bir bilgi elde edilmelidir.   Gerekli bilgi elde edildikten sonra kolay bir şekilde ödeme yapılabilir.